Frakt från 29krBetala med KlarnaSnabba leveranser

Vad menas med “biologiskt nedbrytbar”, och vad är det för skillnad på det och “komposterbar”?

Vi använder termen ”biologiskt nedbrytbar” istället för ”komposterbar” eftersom komposterbar kan hänvisa både till industriell kompost och naturlig kompost (biologisk nedbrytning). Båda processerna kräver mikroorganismer. NABBI BioBeads bryts ner av mikroorganismer och omvandlas till biomassa, och därför är de biologiskt nedbrytbara. En relativt varm, fuktig miljö ger mikroorganismerna optimala förutsättningar. Temperatur och fuktighet har en ganska stor inverkan på hur lång tid processen tar, vilket gör nedbrytningstakten omöjligt att förutspå.

Somliga material kan bara brytas ned i en industriell kompost, där optimal luftfuktighet, temperatur, och tid kontrolleras noga. Om produkten bryts ner till en viss storlek på en viss tid under optimala förhållanden klassificeras den som industriellt komposterbar. Materialet som används till NABBI BioBeads pärlor och pärlplattor har testats i en industriell kompost och är certifierat nedbrytbart i en hastighet av 1mm/180 dagar för piggplattorna och 0,2mm/180 dagar för pärlorna.

Mikroorganismer finns även i sedimentet på havets botten. Eftersom NABBI BioBeads är mer än 40% tyngre än vatten flyter de inte omkring fritt. Om de, av någon anledning, skulle hamna i havet, kommer de att sjunka till havsbotten, där mikroorganismerna i sedimentet kommer att bryta ner dem och omvandla dem till biomassa. Därför bidrar inte NABBI BioBeads till mikroplaster som flyter runt i våra hav.