OBS! Längre leveranstider under 8 juli - 5 augusti: 7-10 arbetsdagar.

Om BioBeads

Pyssla för en friskare miljö

Älskad liten plastpärla sedan 1958

Produktionen av NABBI rörpärlor startade i Munka Ljungby 1958 – originalpärlan som lagts på många piggplattor runtom i världen sedan dess. På den tiden tillverkades pärlorna av PVC. När vi köpte Munkplast år 1990 bytte vi material till polyeten (PE), den tidens mest miljövänliga material. Vi strävar fortfarande efter att använda så miljövänliga material som möjligt. Därför har vi nu ändrat våra tillverkningsmetoder för att kunna producera NABBI BioBeads – samma klassiska rörpärlor och piggplattor, men av det biologiskt nedbrytbara materialet Biodolomer®.

Hållbart och närproducerat

Vi tillverkar NABBI BioBeads rörpärlor och piggplattor av Biodolomer®, ett svenskframställt biologiskt nedbrytbart material. Materialet innehåller naturligt förekommande råvaror hämtade i Norden, t.ex. rapsolja från Sverige och krita från Norge. I vår fabrik i Uppsala tillverkar vi sedan NABBI BioBeads.

Materialet Biodolomer® används också för att framställa bio-bärkassar, och dessa har materialtillverkaren utvärderat genom en LCA (livscykelanalys). Livscykelanalysen visade att materialet har lägre sammantagen miljöpåverkan än papper (se grafen nedan). Tack vare detta är NABBI BioBeads rörpärlor och pärlplattor uppfräschande klimatvänliga.

Global warming potential (GWP)¹

Livscykelanalys (LCA)

¹Grafen är hämtad ur den livscykelanalys (LCA) som tillverkaren av Biodolomer låtit göra enligt Euro Life Euro Life, EU Life 15 ENV/SE/000315. Analysen är en konsekvensanalys som jämför bärkassar tillverkade av Biodolomer, papper, sockerrörs-PE eller fossil-PE. Delar av analysen är relevanta även för andra produkter.

Säkra produkter

Samtliga NABBI®-produkter uppfyller kraven i EU:s leksaksdirektiv (EN 71), REACH (SVHC-listan) och Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för leksaker och hobbymaterial (Giftfri Förskola – Naturskyddsföreningen).

Rörpärlorna är rekommenderade för barn från 5 år och uppåt (och vuxna!).

Hobbymaterial för pyssliga barn och vuxna

Förutom att NABBI® BioBeads är en positiv, hållbar nyhet för miljön, så bidrar rörpärlorna också till en positiv utveckling hos barn. Pärlpyssel stimulerar kreativitet och fantasi och utvecklar finmotorik.

Rörpärlorna kan användas till mer än klassiska pärlplattor. Tillsammans med t.ex. hobbylim, ståltråd, piprensare eller sytråd är det endast fantasin som sätter gränser. Några exempel på vad rörpärlor kan användas till är pennställ, armband, eller roliga lock till saftglas för att hålla sötsugna getingar borta. Se hela vårt produktutbud här.

NABBI® BioBeads kan strykas med ett strykjärn eller limmas samman med hobbylim. Strykning bör alltid utföras av en vuxen! Vi rekommenderar att du använder återanvändbart non-stick-bakplåtspapper mellan strykjärnet och rörpärlorna. Ställ strykjärnet på medelhög till hög värme och för det i en cirkelrörelse över din kreation tills pärlorna smält samman. Du hittar en fullständig strykinstruktion här.

Ladda ner informationen som en PDF-fil

NABBI BioBeads Biodolomer®

  • Är biologiskt nedbrytbara.
  • Minskar CO₂ i atmosfären och motverkar global uppvärmning (GWP).
  • Är tyngre än vatten – kan därför inte färdas av egen kraft i vatten. Bidrar inte till ökad mängd mikroplast.
  • Behovet av vatten vid framställning av Biodolomer är knappt en tiondel jämfört med sockerrörs-PE.
  • Biodolomer tillverkas i Sverige av bl.a svensk rapsolja och krita från Norge.

Fossil-PE / Sockerrörs-PE (Polyeten)

  • Är inte biologiskt nedbrytbara.
  • Ökar CO₂ i atmosfären och bidrar till global uppvärmning (GWP).
  • Är lättare än vatten och kan bidra till ökad mängd mikroplast i sjöar och hav.
  • Produktionen av sockerrörs-PE kräver stora mängder vatten – mer än 500 liter per kilo material.
  • Sockerrör odlas i länder nära ekvatorn i exempelvis Asien och Sydamerika.

Biodolomer tillverkas i Helsingborg av GAIA BioMaterials AB.