Frakt från 29krBetala med KlarnaSnabba leveranser

Om BioBeads

Pyssla för en friskare miljö

Bakgrund

1958 startade Munkplast AB produktionen av NABBI rörpärlor i Munka Ljungby, då var materialet PVC. Tidigt 90-tal flyttades produktionen till Uppsala och materialet byttes ut till Polyeten (PE) som vid den tiden ansågs vara det miljövänligaste alternativet.

Hållbart och närproducerat

Nu 30 år senare ändrar vi våra tillverkningsmetoder för att kunna producera samma klassiska rörpärlor och piggplattor, skillnaden är att de är tillverkade av biobaserade materialet Biodolomer.

NABBI BioBeads motverkar den globala uppvärmningen genom att använda Biodolomer, ett material som produceras i Sverige och baseras på råvaror producerade från förnybara källor som råg, vete, korn, vegetabilisk olja, kalciumkarbonat och mjölksyra som tillförs biologiskt nedbrytbar polyester för att bli komposterbar polymer.

Materialet Biodolomer som används till rörpärlorna och piggplattorna är samma råvara som används för att framställa komposterbara bärkassar och för detta ändamål har materialtillverkaren låtit göra en LCA (EURO life, livscykelanalys).

Denna livscykelanalys visar att materialet har lägre miljöpåverkan än papper när det gäller global uppvärmning (GWP) och CO2- påverkan på atmosfären.

Global warming potential (GWP)¹

Global warming potential (GWP)

¹Grafen är hämtad ur den livscykelanalys (LCA) som tillverkaren av Biodolomer låtit göra enligt Euro Life, EU Life 15 ENV/SE/000315. Analysen är en konsekvensanalys som jämför bärkassar tillverkade av Biodolomer, papper, sockerrörs-PE eller fossil-PE. Delar av analysen är relevanta även för andra produkter.

Giftfria och säkra produkter

NABBI BioBeads tillverkas och förpackas i vår fabrik i Uppsala. Rörpärlorna och piggplattorna är fria från ftalater, PBA och andra tillsatser. Våra produkter är CE-certifierade och uppfyller kraven för EU’s leksaksdirektiv (EN-71) samt Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för leksaker och hobbymaterial (Giftfri Förskola).

Rörpärlorna är rekommenderade från 5 år och uppåt.

Hobbymaterial för pyssliga barn och vuxna

Förutom att de hållbara rörpärlorna innebär en positiv påverkan på miljön så bidrar de också till en positiv utveckling hos barn. Pärlpyssel stimulerar kreativitet, fantasi och utvecklar finmotorik.

BioBeads kan strykas med ett strykjärn eller limmas samman med hobbylim. Vid strykning, som bör utföras av en vuxen, används lämpligen återanvändbar non-stick bakplåtspapper i silikon mellan strykjärnet och rörpärlorna. Ställ strykjärnet på medelvärme och för det i en cirkulär rörelse tills pärlorna smält samman.

Pärlorna kan användas till mer än klassiska pärlplattor. Tillsammans med hobbylim, ståltråd, piprensare, sytråd eller fiskelina är det endast fantasin som sätter gränser. Pennställ, örhängen eller halsband är några exempel på vad rörpärlor kan används till.

Se alla våra miljövänliga produkter här!

Se strykinstruktion

Ladda ner informationen som en PDF-fil

NABBI BioBeads Biodolomer®

  • Är biologiskt nedbrytbara.
  • Minskar CO₂ i atmosfären och motverkar global uppvärmning (GWP).
  • Är tyngre än vatten – kan därför inte färdas av egen kraft i vatten. Bidrar inte till ökad mängd mikroplast.
  • Behovet av vatten vid framställning av Biodolomer är knappt en tiondel jämfört med sockerrörs-PE.

  • Biodolomer tillverkas i Sverige av bl.a svensk rapsolja och krita från Norge.

Fossil-PE / Sockerrörs-PE (Polyeten)

  • Är inte biologiskt nedbrytbara.
  • Ökar CO₂ i atmosfären och bidrar till global uppvärmning (GWP).
  • Är lättare än vatten och kan bidra till ökad mängd mikroplast i sjöar och hav.
  • Produktionen av sockerrörs-PE kräver stora mängder vatten – mer än 500 liter per kilo material.
  • Sockerrör odlas i länder nära ekvatorn i exempelvis Asien och Sydamerika.

Biodolomer tillverkas i Helsingborg av GAIA BioMaterials AB.